Semnalăm apariţia la sfârşitul anului 2008, la Editura ROVIMED PUBLISHERS, a monografiei "Biserica Sfântul Gheorghe din Roman 1768-2008", lucrare aparţinând autorilor Doru Mihăescu şi Cornelia Gherman, cu un cuvânt înainte aparţinând PS Eftimie Luca, episcopul Romanului şi cu o prefaţă a cercetătorului Doru Mihaescu, cartea dedicându-se bisericii Sfântul Gheorghe la 240 de ani de atestare documentară şi marelui preot paroh Nicolae Toderici la patruzeci de ani de păstorie.
În urma cercetărilor autorului Doru Mihăescu în biblioteca Episcopiei Romanului, acesta fiind şi merituosul autor al lucrării "Cartea româneasca veche şi alte mărturii din trecutul Episcopiei Romanului (Editura Academiei Române, 2007), vechimea atestată documentar a bisericii Sfântul Gheorghe a crescut cu 40 de ani, ajungând la 240. Mai mult, la Casa-muzeu Veniamin Costache din incinta Episcopiei Romanului se păstrează o lespede funerară din piatră datând din anul 1651, descoperită la biserica Sfântul Gheorghe, ceea ce ne îndreptăţeşte să mărim şi mai mult vechimea acestei biserici din cartierul "Popăuţi".
Cartea prezintă istoria bisericii, dificultăţile prin care s-a construit actuala biserică în perioada 1842-1847. Biserica l-a avut ca arhitect şi constructor pe germanul J. Krauss şi ca principal ctitor pe vornicul Grigore Done. Volumul prezintă arhitectura, pictura, sculptura în piatră şi lemn, broderiile şi ţesăturile, orfevrăria bisericii, precum şi pe preoţii cunoscuţi care au slujit la acest sfânt lăcaş, ajungând până la preotul Nicolae Toderici.
Am remarcat cu plăcere frumoasa limbă în care s-a scris această carte şi consideraţia autorilor pentru istoria acestei biserici care face parte din istoria oraşului Roman şi de care, ca şi noi, sunt legaţi afectiv. De aceea putem spune că o temă aparent rezervată cercetătorilor devine, şi acesta este meritul autorilor, o lucrare de mare interes.
No comments:
Post a Comment