Saturday, May 16, 2009

Raspunsul Biroului de presa al Episcopiei Romanului

Raspunsul Biroului de presa al Episcopiei Romanului

      Cu regret luam cunostinta de atacurile sustinute îndreptate împotriva Bisericii Ortodoxe Romane în general, si împotriva Episcopiei Romanului, în particular, de catre unele persoane lipsite de smerenia care îi defineste pe credinciosii Bisericii noastre stramosesti, publicate în unele ziare, fara a se cere si punctul de vedere al institutiei incriminate, asa cum o impune deontologia profesionala. Întristati de modul în care unii dintre cei care se declara a fi credinciosi ai Bisericii vor sa loveasca în Centrul Eparhial Roman, coordonat în ultima perioada de Preasfintitul Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, în conformitate cu Hotarirea Sf. Sinod nr. 1075/2008, informam opinia publica de urmatoarele. 
      Va asiguram ca si în ceea ce ne priveste ne dorim ca Episcopia Romanului sa fie puternic angajata în viata eparhiei. Si, analizind activitatea de la Centrul Eparhial, pe care dumneavoastra o blamati, veti constata numai în ultimul an numeroase activitati: manifestarile „Episcopia Romanului - 600 de ani”, unde, alaturi de credinciosii din toata eparhia, am avut invitati mai multi ierarhi, în frunte cu Înaltpreasfintitul Teofan, si cind, la nivelul Centrului Eparhial, au fost editate sapte volume, realizari considerate de exceptie de toti cei care le-au rasfoit, inclusiv de intelectualii de prim rang ai Romanului, între care am putea aminti pe prof. dr. Vasile Ursachi, prof. A.M. Ciobanu. De asemenea, ceremoniile religioase organizate la nivelul Centrului Eparhial, cu prezenta unui numar impresionat de ierarhi, preoti si credinciosi, transmisiile televizate (TV Trinitas, TVR, RomTV, CNS, 1TV Neamt, precum si alte televiziuni), întilnirile culturale si manifestarile organizate la Roman, Bacau, Onesti sau Moinesti, pentru a nu mai vorbi de concertul extraordinar al maestrului Gheorghe Zamfir, stau dovada a bunei organizari a acestor manifestari înscrise în istoria Eparhiei. 
      De asemenea, Centrul Eparhial s-a implicat efectiv în solutionarea problemelor aparute ca urmare a inundatiile produse de riul Siret în localitatile Recea, Gidinti, Saucesti, Schineni. Va aducem pe aceasta cale la cunostinta ca saptamina aceasta am demarat manifestarile prilejuite de comemorarea vrednicului episcop Melchisedec Stefanescu, prilej cu care, la Scoala nr. 8 din Roman, Episcopia deschide un centru social ce va asigura zilnic hrana pentru elevi. Ca sa nu mai amintim si faptul ca, numai anul trecut, au fost deschise doua centre de asistenta social-religioasa la Bacau, în colaborare cu institutiile de învatamint din municipiu, urmind ca, zilele acestea, sa fie deschise astfel de centre, atit în orasul Roman, cit si la Moinesti. Aici se mai adauga si celelalte centre social-filantropice existente în parohi din cuprinsul Episcopia Romanului, a caror activitate se desfasoara sub binecuvântarea Preasfintitului Episcop Eftimie si sub îndrumarea Preasfintitului Ioachim Bacauanul. Totodata, Preasfintitul Ioachim a pus piatra de temelie pentru prima biserica din Moldova destinata persoanelor cu deficiente, în municipiul Bacau. 
      În Roman, sub coordonarea Preasfintiei Sale se renoveaza, dupa o lunga perioada de timp, vilele de protocol al Episcopiei, cladiri deosebite, ridicate de vrednicul de pomenire episcop Lucian Triteanul, fiind în derulare si un proiect de reabilitate si restaurare a cladirilor monument istoric din cadrul Fundatiei „Episcop Melchisedec”. În ceea ce priveste absenteismul credinciosilor nostri, credem ca, prin desele vizite pastorale în parohii, prin povetele pe care le dam preotilor din subordine, nu facem altceva decit sa luptam cu acest flagel, dar aici putem fi mai mult ajutati de cei ca dumneavoastra, consilieri parohiali, care ar trebui sa aplice prevederile din Statutul BOR referitoare la sarcinile lor. 
      În legatura cu activitatea Centrului Eparhial va aducem la cunostinta ca ea a fost atent analizata atit de membrii Adunarii Eparhiale, la sedinta anuala de bilant, cit si de membrii Sfintului Sinod, care au apreciat pozitiv manifestarile care s-au desfasurat în Episcopia Romanului. În ceea ce ne priveste, am încercat ca sa îmbinam, la Centrul Eparhial, experienta unora care au mai fost sau erau în functii administrative, cu dinamismul si entuziasmul celor mai tineri, si nu întamplator consideram ca aceste atacuri din mass-media ultimelor luni vin si pe fondul încercarii noastre de-a reintroduce ordinea în viata eparhiei. 
      Totodata, sintem constienti ca nimeni nu se poate opune scurgerii timpului si speram ca Bunul Dumnezeu sa ne dea tuturor ani îndelungati. Pretuim fiecare preot care a ajuns la frumoasa virsta a pensionarii, si tocmai pentru a le rasplati stradaniile de o viata în slujba enoriasilor lor am rînduit ca ei sa ramâna în continuare îmbisericiti în parohiile în care au slujit. Dar credem ca numeroasele problemele cu care se confrunta Biserica azi, parte dintre ele mentionate si de dumneavoastra, ne impun ca administrarea acestor parohii sa fie data celor care, prin virsta si competenta dovedita, pot duce mai departe ceea ce venerabilii nostri parinti au transmis catre noi de la generatiile dinaintea lor. 

No comments:

Post a Comment