Saturday, May 1, 2010

La Ambulanţă fotografiatul este interzis pe domeniul public

Fotografiatul interzis

      Clădirea Spitalului Precista Mare, inaugurată în anul 1872, este un adevărat palat. 
      Cutremurul de la 4 martie 1977 a produs din păcate prăbuşirea unuia din turnurile situate pe acoperisul clădirii, care a căzut peste gardul de pe strada Alexandru cel Bun. În perioada următoare au inceput lucrări de reparaţii care au afectat imaginea exterioară a clădirii datorită înlăturării turnurilor de pe acoperiş, dar lucrările nu au fost nici macar finalizate. 
      În ultimii ani nu s-au efectuat lucrări de restaurare iar clădirea a fost retrocedată proprietarului de drept, biserica Precista Mare. Clădirea este în momentul de faţă nefolosită, ceea ce accelereaza procesul de degradare. S-a vorbit mult de un proiect de asociere între biserică şi o femeie de afaceri din Roman pentru restaurarea conform planurilor originale si deschiderea unui hotel de lux in spaţiul generos al clădirii. 
      Am vrut să vedem cum arată clădirea în momentul de faţă şi mai ales latura sudică unde nu au avut loc interventii majore în perioada de după 1977. Am avut însă surpriza neplacută să mi se ceară de către lucrătorii de la Ambulanţă o aprobare pentru aceasta. Desigur că eram pe domeniul public şi, în lipsa altor preocupări, lucrătorii de acolo trebuiau să ducă mai departe vigilenţa comunistă.No comments:

Post a Comment