Sunday, January 24, 2010

Cele zece porunci ale românului in viziunea lui Ion Raţiu

Stema Romaniei

      S-a sărbătorit astăzi la Iaşi Unirea Moldovei cu Muntenia de la 24 ianuarie 1859. Am auzit discursurile politicienilor. Frumoase. Limba de lemn a fost cu noi. Dintre politicieni nu au lipsit nici preşedintele României (şi al Moldovei) Traian Băsescu, nici Mircea Geoana. 

      A fost prezent şi un cetăţean străin printre invitaţi, Dorin Chirtoacă, primarul general al oraşului Chişinau din Republica Moldova. Istoria mai aşteaptă unirea care va veni. 

      Evocăm de aceea aici principiile enunţate de Ion Raţiu la fondarea în anul 1984 a Uniunii Mondiale a Românilor Liberi sub numele de cele zece porunci ale românului. 

      1. Fii mândru ca esti român. Afirmă-te întotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil şi vechi. Civilizaţia are rădăcini adânci în pamântul ţării noastre. 
      2. Afirmăţi dragostea pentru Patrie ori de câte ori ai ocazia. Nu faci asta pentru că eşti şovin ci pentru că doreşti să îi serveşti pe cei rămaşi acasă. 
      3. Apară drepturile poporului român, în totalitatea sa. Nu regaţeni, nu transilvăneni, nu basarabeni, nu timoceni, aromâni sau megleniţi. Toţi suntem români. 
      4. Ajută-ţi compatrioţii din mult-puţinul ce îl ai. Dă-ţi tainul, nu îl precupeţi. 
      5. Susţine instituţiile românesti din diaspora, oricât de modeste sau de imperfecte ar fi acestea. 
      6. Nu critica niciodată, nici măcar prieteneşte, pe românul care se străduieşte să apere sau să promoveze cauza naţională. Fă tu mai bine decât el. 
      7. Nu aduce nicio critică, nici măcar „constructivă”, semenului tau care luptă. Critica ta să se afirme prin faptă: fă mai mult şi mai bine decât face el. 
      8. Fii întotdeauna conştient că gelozia, invidia şi calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat şi slab, care nu mai are nici ţară, nici poziţie în societate. Nu te lăsa pradă acestor sentimente inferioare. 
      9. Opune-te numai celor care siluiesc voinţa poporului român. Opoziţia faţă de eforturile altor patrioţi români este o irosire de energie. 
      10. Fă ceva pozitiv pentru ţara ta şi pentru compatrioţii tăi. Oricât de modest sau neînsemnat este ceea ce faci, fă-o în fiecare zi. 

No comments:

Post a Comment